23. august 2013

tjuetredjeaugustda jeg var barn, boblet en nesten uredd nysgjerrighet under huden, som presset seg ut mellom leppene mine i form av ordene 'det vil jeg også!' eller 'det vil jeg prøve!', uansett om det var å gå i spøkelseshuset på tusenfryd, plukke rare sopper i skogen med besteforeldrene mine, turne eller være med i villmarksklubb. jeg tok stiften og landa på ryggen så pusten ble slått ut av meg, lærte meg å ta salto på trampoline selv om det fikk hjertet til å slå i halsen, lekte kysseleken med alle guttene og memoriserte de franske utrykkene som stod i pusurskoledagboka mi, møtte opp på skolen med hestehale, stolt smil og eksklamerte for alle at jeg kunne si både hva jeg het og at jeg var jente på fransk. det gjorde ikke noe hvis jeg var ute av takt i dansetimene, det gjorde ikke noe da jeg ikke fikk begynne med den 'vanskelige' pianoboka samtidig som bestevenninna mi eller at fransken jeg så stolt absorberte hørtes mer ut som språket simmene snakker.

stille og nesten umerkelig så ble stemmen som sa 'det vil jeg prøve!' overdøvet av stemmen som sier 'men hva hvis du er dårlig til det?' eller stemmen som sier 'det er ikke noe vits du blir aldri like flink som x og y' eller stemmen som sier 'det er for sent'. plutselig sluttet det å handle om gleden jeg følte da jeg skapte musikk ved å trykke på tangenter, og begynte istedet å handle om hvem som fikk spille den fineste sangen på julekonserten, og at jeg aldri kom til å bli konsertpianist, aldri kom til å få pianofingre, aldri kom til å bli bra nok. nå gjør deg meg så trist å tenke på alle de tingene den stemmen har stjålet fra meg, alle tingene som jeg kanskje ikke ville vært verdens beste i uansett om jeg hadde fortsatt med dem de siste 10 årene, men som helt sikkert ville gitt meg mye glede, ro og lykke. derfor har jeg bestemt og stjele tilbake nysgjerrigheten og motet som barnet i meg hadde, bestemt meg for å bli med å spille volleyball selv om jeg ikke kan serve og for å sy mine egne klær selv om de mest sannsynlig aldri vises på oslo fashion week. i et samfunn der mye handler om å bidra med noe, få annerkjennelse og resultater, tror jeg det er viktig å huske på noe viktig: gleden ved å gjøre noe du har lidenskap for blir ikke større eller mindre avhengig av dine talenter og egenskaper, den blir større ved at du lar den lidenskapen ta plass i deg, ved at du tar deg tid til den og gleder deg over lidenskapen i seg selv - ikke bare når du skaper noe vakkert eller får til noe bra.

3 kommentarer:

  1. Et nydelig innlegg om et viktig tema. Det handler om å ikke begrense livsutfoldelsen sin!

    SvarSlett
  2. Jeg sluttet tidlig med å prøve ut nye ting - hvis jeg ikke fikk det til med en gang, så ga jeg meg. Da var det ikke vits. Selv som barn. Men jeg prøver å ta igjen det tapte - tenke 'shit au, jeg gjør et forsøk'. Plutselig har jeg mye flere ting å spille på under en karatekamp, jeg melder meg som studentfadder selv om jeg er sjenert, jeg lager mat til andre, danser selv om dansegulvet nesten er tomt. På notatboken min står det 'Always do what you are afraid to do' - et sitat jeg vil leve mer etter - trosse tvilen og bare gjøre det. Gi litt fingeren til prestasjonssamfunnet og ha det gøy!

    SvarSlett
  3. så bra innlegg. og noe jeg trengte å bli minnet om. takk!

    SvarSlett