18. februar 2011

attendefebruar

å gå.
eller kunsten å leve et vilt og poetisk liv.

kilde
tomas espedal sin roman er ikke en sånn roman jeg ligger oppe hele natta for å lese ferdig. det er en sånn roman jeg har med meg overalt og leser litt på her og der, en sånn roman jeg leser på bussholdeplassen, bussen, toget, på skolen, i senga, og gående slik at jeg faller i en grøft. hovedpersonen er en navnløs vandrer som legger ut på reise, og som leser og lærer om det å gå fra store forfattere som rousseau og hölderlin; han lærer oss hva disse kunstnerne syntes om det å gå. boka handler om å gå, om å forsvinne bortover ukjente veier, om det å reise.

men den handler også om så mye annet, om nye land og kulturer, om å sitte og drikke brennevin, om sigaretter, om å kysse på en vakker strand, om å ha sin egen versjon av en by, om å lytte til lou reed og piker som drikker, om en lengsel så sterk at man kjenner den i hjertet og armene og føttene, om å sove under åpen himmel, om ensomhet og det å være sammen, om hvordan en kan ha et sted å bo men intet hjem, om å sitte på en taverna og forsvinne i rosévin, om mennesker og tanker, om det å skrive, om kjærligheten og livet generelt. han som lever og forteller historien har en vakker stemme, den forteller oss mye fint, den var slik at jeg måtte ha rød penn som bokmerke og lage paranteser rundt setning eller setning, til og med skrive en eller to på døra mi. den er skrivi så vakkert, slik som dette: 

"Når støvlene er gode, når sekkene ikke veier for tungt og blir umerkelige på ryggen, når klærne er tørre og ennå ikke er gjennomtrukket av svette eller regn, da er det godt  å gå. Da er det ingenting som er bedre enn det å gå; komme seg frem ved hjelp av egne krefter, plassere den ene foten fremfor den andre og gå inn i en slags glemsel som samtidig er et forsterket nærvær; vi glemmer at vi går, vi glemmer selve gåingen og anstrengelsene ved å bevege seg, samtidig som vi ser og hører mer årvåkent, lukter skarpere, vi opplever alt sterkere: en fugl flyr opp."

3 kommentarer:

 1. Å, jeg ønsket meg den i julegave, men fikk den ikke. Så den står på ønskelista til bursdagen min i stedet. :)

  SvarSlett
 2. den vil jeg låne på biblioteket

  SvarSlett
 3. Den høres veldig fin ut -
  takk for tips!

  SvarSlett