21. november 2010

tjueførstenovember

frihet f1 el. m1 (av I fri, fra lty)
  1 suverenitet, selvstyre; demokrati pressef-, trosf-, ytringsf- / kjempe for landets f-
  2 ikke fangenskap bli satt i f- / et liv i f-
  3 rett, mulighet til noe (uten tvang) bevegelsesf-, handlef-, religionsf-, valgf- / de fire f-er (etter eng.) 
  4 talefrihet, religionsfrihet, frihet fra nød, frihet fra frykt; innenfor EU: fri bevegelse over landegrensene av varer, tjenester, kapital og personer / ha sin fulle f- / f- under ansvar / dikterisk f- / jeg tar meg den f- å ... jeg tillater meg å / ta seg f-er være for dristig, nærgående
  5
i sms: fritak skyldf-, sorgf-, tjenestef-


jeg tror vi er født frie. nakne, klare til å fylles opp med liv og alt det som er rundt oss. men jeg tror at frihet er noe man mister hvis man ikke jobber i mot det. i mot samfunnet som vil knyte oss fast i rutiner og normer. i mot de som vil fortelle oss hvordan vi skal leve. i mot reglene, i mot "normaliteten", i mot døgnrytmen og stresset. jeg tror vi er født frie, men jeg tror at for å forbli frie, så må vi virkelig være det. vi må fri oss selv, skape vår egen frihet, vår egen tro.

for hva er frihet? for meg er friheten å gå hjem klokka ett på natta og se at det ikke er ordentlig mørkt enda. sette meg ned og la snøen smelte i hendene mine. le. bare legge meg ned i snøen og høre sangen ferdig, eksistere, ikke tenke. det er å løpe så fort man kan bare for å kjenne blodet bruse. tegne hjerter og skrive visdomsord på bilvinduer i mørket. låse seg inn og vaske dagen bort i varmt vann. sette seg til å lese selv om klokka er to. forsvinne vekk fra det man burde til et handlingens land. der du lar ditt eget blod og ditt eget hjerte lede deg.

så stopp. trekk pusten. blås såpebobler, vær fri. for det er slik vi er født. og det er slik vi skal være. soit libre.

3 kommentarer:

 1. det var ganske fint skrevet. jeg liker deg.

  SvarSlett
 2. <3

  (jeg liker ikke sånne. men akkurat nå er det det eneste jeg kommer på som passer.)

  SvarSlett
 3. mari, jeg liker deg, men samtidig liker jeg deg ikke. fordi når du skriver så gråter jeg, og jeg liker ikke å gråte. men det er så fint, det du skriver. og så vil jeg være det du skriver.

  SvarSlett