22. mai 2012

tjueandremai


looking for alaska
an abundance of katherines 
paper towns 
the fault in our stars


hvis det finnes en forfatter jeg vil anbefale til alle, så blir det ikke fitzgerald eller wurtzel eller kafka. det må bli john green. fordi han har funni en ligning for kjærlighet (bokstavelig talt, i an abundance of katherines). fordi han bruker et språk som påvirker et annet sted i hjernen enn de fleste ord gjør, et språk som skriver seg inn i deg og alltid blir med deg.

han skriver om jenta du vil være, gutten du forelsker deg i, naboen din, hun du vil være bestevenn med, han du vil spise middag med. jeg vil lese alle bøkene alaska young har lest, bare sitte på gulvet på rommet hennes og lese og høre på henne snakke om livet, jeg vil løse gåtene til meg i paper towns, jeg vil spille dataspill med august waters, og dra til nederland og reise verden rundt. det som er fantastisk med john green er at menneskene han skriver om er levende. de krangler, de gjør feil, de forsover seg, de våkner med stygt hår, de har ikke lest alle bøkene de bør lese eller sett alle filmene, de er usikre, de glemmer bursdager, de krangler med foreldrene sine, de blir ikke invitert til de riktige festene - de er ekte. de er sterke og de tar sjanser, de er morsomme, de kan rare ting (som mennesker siste ord, eller hvert eneste ord i en enkelt bok), de ler.

i go to seek a great perhaps, var françois rabelais' siste ord, og de sender miles halter ut på eventyr i looking for alaska. og hvis du leser john green, så vil du kanskje finne den lysten i deg selv - lysten til å leite, lysten til å oppleve, lysten til å ta en sjanse.

4 kommentarer:

  1. Jeg har lest John Green (Looking for Alaska), og jeg synes den var noe møl.

    SvarSlett
  2. Jeg elsket Looking for Alaska! Nå fikk jeg lyst til å lese mer av John Green.

    SvarSlett
  3. Hei, Jeg (og mine kolleger i Gyldendal) ELSKER denne kjærlighetserklæringen til John Green. Derfor har vi veldig lyst til å bruke det på omslaget til vår neste John Green-utgivelse (Paper Towns). Har du noe imot det? Som takk skal du selvsagt få boka når den kommer. Med vennlig hilsen Ingrid Greaker Myhren, Gyldendal Barn & Ungdom (igm@gyldendal.no)

    SvarSlett